Carril bici

Fa uns dies me va arribar un missatge amb la convocatòria d’una manifestació pro carril bici per anar al Port de Sóller. La concentració era avui dematí a les 10h30. No hi he pogut anar, perquè no soc a Mallorca, però des d’aquí donc tot el meu suport a la iniciativa.

Ara que visc a Delft, estic avesat a veure per tot 3 carrils diferenciats. Un pels cotxes, les voreres pels vianants i llavors carrils pintats de vermell per bicicletes i ciclomotors. Amb els seus semàfors dedicats. I sempre que se pot se separen les bicicletes de cotxes físicament, sobretot a les carreteres entre ciutats. Perquè sí, pots recórrer tots els Països Baixos per vies dedicades. Una vegada vist això, entenc que per dins el casc urbà de Sòller no hi hagi carril bici. No hi ha cultura d’anar en bici per cuidar el medi ambient i fer vida sana. Els carrers tampoc es van dissenyar amb aquest propòsit. I tothom sap que conduir pel nostre poble sempre ha estat una mica caòtic. A més, si no hi ha voreres per als vianants, com vols que hi hagi un carril pels ciclistes. Impensable!

Túnel de sa Mola, boca Roca Roja

Però el que no puc empassolar és que en un projecte nou, com és el del Túnel de Sa Mola i millora dels accessos al Port de Sóller, no s’hagi pensat en els ciclistes. Era una molt bona oportunitat per arreglar la situació. Fins ara, els ciclistes podien optar per anar per la carretera amb por de ser atropellats, o bé d’envair la vorera dels que van a peu. Cap de les dues opcions me satisfà. Des de la meva perspectiva holandesa, el millor seria fer un carril de doble sentit que començàs del Monument, separat físicament dels cotxes i ben senyalitzat, i que acabàs al port esportiu. Així les bicis podrien anar per tota la badia sense molestar a ningú. Això seria el que faria gent amant de la bici, però no ens enganyem, a Espanya no hi ha cultura. Quan estava a Barcelona i anava per la Diagonal, em cansava d’esquivar gent que caminava pel carril bici. Ni tan sols els vianants respecten les bicis!

Encara no és tard, falta arreglar tota la primera línia del Port, i es podria ampliar la vorera de la carreta del Port i posar un doble carril per les bicis i un pels que baixen a peu. Els cotxes que vagin estrets! Si no es fan unes infraestructures dignes, com volen els polítics incitar a la vida sana i esportiva?

En tornar a Sóller (per s’estiu) m’agradaria poder baixar al Port en bici amb la meva neboda. Sense que les nostres vides corrin perill. I en condicions. Que no me facin xap “xapussa”. És demanar massa?

Veurem si el meu somni se fa realitat. 😐

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: